
Το άλογο που ζει στην εξοχή πρέπει να παραμένει καθαρό. Πάντα πριν από την ιππασία το άλογο πρέπει να καθαριστεί. Έτσι και ο εξοπλισμός κρατιέται καθαρός. Το σταβλισμένο άλογο επίσης χρειάζεται καθαρισμό, ιδίως πριν και μετά από μια σκληρή δουλειά. Ο απαραίτητος εξοπλισμός για το καθάρισμα: (με τη σειρά χρησιμοποίησης)
-Βούρτσα σώματος: Μία βούρτσα που έχει κοντές και μαλακές προς σκληρές τρίχες για το σώμα και τα πόδια. Οι βούρτσες αυτές είναι καλύτερες όταν είναι φτιαγμένες από δέρμα, κι όχι από πλαστικό ή ξύλο. Έτσι είναι και πιο άνετο για εσάς και άμα χτυπήσετε καταλάθος το άλογο δεν πονάει.
-Μεταλλικές βούρτσες: Είναι σαν τσατσάρες, μεταλλικές. Ποτέ δεν χτενίζουμε το άλογο με αυτές, μόνο βγάζουμε τις τρίχες του αλόγου από την βούρτσα σώματος.
-Βούρτσα ποδιών: Μία βούρτσα με πιο μακριές και πιο σκληρές τρίχες από τη βούρτσα σώματος. Είναι χρήσιμη στο να βγάζει υπολείμματα χώματος από τα πόδια.
-Βούρτσα νερού: Έχει μαλακές τρίχες, για να ρουφάνε το νερό. Καθαρίζει τις βρωμιές από τη χαίτη και την ουρά.
-Σφουγγάρια: Για να καθαρίζετε τα μαλακά σημεία, όπως κάτω από την ουρά, τα μάτια και τη μύτη.
-Καθαριστικό οπλών: Για να καθαρίζετε το κάτω μέρος των οπλών. Το τέλος πρέπει πάντα να είναι καθαρό για να μη μολύνει την οπλή.
-Μεταλλική βούρτσα σώματος: Χρησιμοποιείται για να βγάλει το περεταίρω νερό από το σώμα του αλόγου.
-Μαλακιά βούρτσα: Πριν φορέσετε στο άλογο τη σέλα ή την κουβέρτα, βουρτσίστε ολόκληρο το σώμα του με αυτή τη μαλακή βούρτσα, για να γυαλίσει.
'Ολα αυτά πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στο κουτί καθαρίσματός σας για ένα καλό καθάρισμα του αλόγου σας. Κάθε άλογο πρέπει να έχει το δικό του κουτί και αυτό να κρατιέται καθαρό. Επίσης, θυμηθείτε πως κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη βούρτσα νερού, να τη γυρνάτε προς τον ήλιο από την ξύλινή της πλευρά για να στεγνώσει γρήγορα και να κρατήσει περισσότερο.
Βρήσκω πολύ ενημερωτικές τις αναρτήσεις σου!! Θα ήθελα να κάνω άλλη μία ερώτηση... όταν το άλογο τρώει μπορούμε να το καθορίζουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφή