
Οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τα άλογα. Έλεγαν πως το πρώτο άλογο πετάχτηκε από τη τρίαινα του Ποσειδώνα, μαζί με θαλασσινό νερό. Υπάρχει ένας μύθος, ο μύθος του Βελλεροφόντη και του πήγασου, ενός φτερωτού αλόγου. Μαζί νίκησαν τη Χίμαιρα, ένα τέρας μισό λιοντάρι, μισό φίδι και μισό κατσίκα.
Ο πήγασος είναι ένα άλογο με ασημένια φτερά. Είναι μοναχικό ζώο και λένε πως εμφανίζεται τα μεσάνυχτα, πάνω από μία λίμνη. Δεν έχουν κάποια μαγική δύναμη, όμως είναι αρκετά ντροπαλά και δύσκολα να τα πλησιάσεις. Ο Βελλεροφόντης δάμασε τον πήγασο με ένα χρυσό χαλινάρι, που του το έδωσε η θεά Αθηνά.
Ο μονόκερως είναι από τα πιο γνωστά ζώα. Στις μέρες μας παρουσιάζεται σαν ένα άλογο με ένα κέρατο. Ο παραδοσιακός μονόκερως όμως είναι διαφορετικός Όντως είναι ένα άλογο, με ένα κέρατο που σχηματίζει καμπύλη και δεν έχει μυτερή κορυφή. Έχει μούσι τράγου, οπλές ταράνδου και ουρά λιονταριού. Το κέρατό του έχει τρία διαφορετικά χρώματα: κάτω κάτω μαύρο, μετά κόκκινο και πάνω πορτοκαλί. Ένας μύθος λέει πως ένας μάγος είχε μαγέψει το νερό ενός ποταμού σ' ένα δάσος, και τα ζώα ζήτησαν από το μονόκερω να κάνει κάτι. Ο μονόκερως ακούμπησε το κέρατό του, το πορτοκαλί σημείο, στο νερό και αμέσως έγινε πόσιμο. Το πορτοκαλί σημείο του κεράτου έχει θεραπευτικές ικανότητες, το κόκκινο κάνει θαύματα και το μαύρο δηλητηριάζει.
Καμιά φορά οι ζωγράφοι ζωγραφίζουν ένα άλογο με κέρατο και φτερά. Αυτό έχει μια βάση, ένα θρύλο. Κάποτε ο μονόκρως είχε φτερά, ή ο πήγασος κέρατο. Ήταν ένα ζώο. Όμως ένας κακός μάγος ήξερε πως αυτό το πλάσμα βοηθούσε τους ανθρώπους με τις μαγικές του ιδιότητες. Έτσι χώρισε το ζώο σε δύο, το μονόκερω και τον πήγασο. Ο μονόκερως ζει στη μία άκρη της Γης και ο πήγασος στην άλλη. Και οι δύο όμως περιμένουν να ενωθούν ξανά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου